Ervaring in de praktijk

Door Wil Gronenschild. Uw feedback en suggesties zijn meer dan welkom!
nov 01
2016
Grote stappen in het herstelproces... én in de kwaliteit van leven, door slim gebruik te maken van de mechanische en fysiologische eigenschappen van de huid. Zelfs na vele jaren behandelen, blijf ik vaak versteld staan van de vooruitgang die we boeken. Graag deel ik enkele van mijn ervaringen met U.

Wil Gronenschild
2e en 3e graads brandwonden

Pijn is de eerste nare ervaring, daarna komt de uitgebreide zorg in het ziekenhuis, en dan komen het verwerkingsproces en de nazorg.

Erg schrikken

De eerste keer dat wij iemand met brandwonden na de opname zagen, was dat ook voor ons erg schrikken. Het zijn namelijk niet de standaard wonden, die we in de opleiding nog al eens zagen. De huid is erg rood, op sommige plekken zelfs rauw. En hier en daar littekenweefsel, alsof huidlagen op een ruwe manier over elkaar heen getrokken zijn. Het eerste dat we dachten was: “Krijgen we hier nog iets van gemaakt?”.

We moeten toch iets kunnen doen?

We hadden al wat ervaring met littekenbehandelingen.
Amerikaanse studies hadden aangetoond dat littekenweefsel gunstig reageert op onze behandelmethode, maar brandwonden zijn niet als “gewoon” littekenweefsel te beschouwen.

Behandelmethode

Endermologie was al sinds 1983 bij ons in gebruik. Echter in 2007 zijn we met endermotherapie begonnen en hebben we op een slimme manier gebruik gemaakt van de kennis van fysiologie van de huid, en de mechanische kenmerken van het LPG-apparaat. Jarenlang maken we gebruik van kennis uit de trainingsleer en de fysiologische reacties op inspanning, en die geven daarbij de wetenschappelijke ondersteuning.

Het “anders zijn” bestuderen

Er zijn veel studies, die het gedrag van cellen in brandwondgebieden beschrijven en dat hebben we meegenomen in de benadering van een brandwondgebied. Het grote verschil is dat de cellen zich zeer lang als ontstoken gedragen. Dus zouden we niet agressief te werk moeten gaan op dit zeer tere weefsel. En we moesten ons de tijd gunnen. Tegelijk hebben we te maken met mensen die toch wel erg getraumatiseerd zijn. Onzekerheid en de reacties na de behandelingen waren ook voor ons nieuw en het was dan ook een heerlijke ervaring toen we de huid na 4 tot 5 weken zagen verbeteren, in de zin van minder kwetsbaar en steviger worden.
Dat gaf ons de moed om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Een lange weg te gaan

Het duurde maanden, waarbij wij het geduld en het doorzettingsvermogen van de patiënt hebben leren bewonderen. Maar toen zagen we ook wel een ander gezicht. Het was niet meer een gezicht met brandwonden, maar het werd steeds meer een gezicht met een mimiek, met een karakter. Er werd weer gelachen en boos gekeken. De onzekerheid, die te maken had met verdriet, het verwerken van het trauma, de neiging het gezicht te verbergen, maakte plaats voor zelfbewustzijn, assertiviteit en durf.
Het werd weer een gezicht waarop emotie te zien was… prachtig!

Volhouden

Iedere dag behandelen was wel een wens, maar niet vol te houden.
Ook bij de cliënt werd het leven weer opgepakt. Er moest gezorgd worden voor de woning en de kinderen. Ook dat was voor ons een fijne ervaring: het verbeterde zelfvertrouwen leidde tot het weer verantwoording nemen voor de eigen taken. We werden beiden, cliënt en therapeut, enthousiast van de vorderingen op beider terrein: het gezicht werd mooier, er was weer mimiek, het sociale deel kreeg weer vorm en de kwaliteit van het leven maakte forse stappen voorwaarts.

Lachen

Er kwam weer ruimte voor een lach. Er waren vanaf het begin allerlei beperkingen zichtbaar. De mond kon niet goed en ver genoeg open. De oogleden sloten niet goed, enzovoort. Ook dat is in combinatie met fysiotherapie sterk verbeterd.
We zijn nu in het stadium van 2 maal per week behandelen, want we zien nog steeds vooruitgang. We zien de cliënt weer genieten van het leven. En wij zijn dankbaar dat we daar deelgenoot van mochten zijn en een rol konden spelen in deze enorme winst aan kwaliteit van leven.

Reacties  

0 #2 profile 30-10-2018 11:03
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citeer
0 #1 Stefan van Delft 01-11-2016 22:32
Wil, van harte met je eerste blog - en (ook voor Chris) veel succes met Fysio & Passie!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen